Antioxidáns készítmények
Az antioxidánsok, ahogy a
nevük is mutatja oxidációt gátló vagy késleltető anyagok. Az oxigén létezésünk
alapvető eleme, adott körülmények közt és bizonyos összetevőkkel azonban olyan
reakciókba léphet, melyek számunkra végzetesek lehetnek. Az elő sejtekben zajló
energetikai folyamatok során, a sejtek energiatermelő és felszabadító
folyamatai következtében, természetes módon keletkeznek olyan reaktív gyökök,
un. szabadgyökök, melyek képesek a szervezetünk bármely anyagában kárt okozni.
Szabad gyökök emellett számos környezeti behatásra létrejöhetnek, így a napi
ionizáló sugárzása, a röntgen-sugárzás, ipari hatások, a gépjárművek által kibocsátott
nitrogén-monoxid, az aktív és passzív dohányzás, az alkoholfogyasztás, az
elhízás, a túlzott telített zsírsav fogyasztása, vagy épp az ivóvízben,
élelmiszerekben és levegőben jelenlévő kemikáliák mind okai lehetnek a
szabadgyök fokozott képződésnek. Ezen molekulák aztán instabil szerkezetükből
fakadóan reakcióba léphetnek sejtjeinkkel, széleskörű elváltozásokat okozva
szervezetünkben. A szabadgyökök olyan reaktív részecskék, amelyek egy másik
elektron után kutatnak, károsító hatásukat pedig azzal fejtik ki, hogy testünk
ép sejtjeiből igyekeznek elvenni a keresett elektront. A szabadgyököket a
sejtek antioxidáns rendszerei semlegesítik. Az antioxidánsok kémiai
felépítésüknek köszönhetően képesek semlegesíteni a szabadgyököket, meggátolva
azok sejtjeinkre gyakorolt káros hatását.