Az aminósavak a fehérjék építőkövei, a test
szöveteinek képződéséhez pedig húsz, különböző aminosavból felépülő fehérje
szükséges. Az aminosavak közül tizenegyet képes előállítani maga az emberi
test, míg a másik kilencet (melyeket alapvető, vagy esszenciális aminosavaknak
nevezünk) a táplálékkal kell bevinnünk. Ezek a következők: metionin, treonin,
lizin, izoleucin, valin, leucin, fenilalanin, triptofán. A hisztidin félig
tekinthető esszenciálisnak, mert a szervezetnek nem minden esetben van szüksége
külső forrásra az előállításához. Nem esszenciális aminosav az arginin, alanin,
aszparagin, aszparaginsav, cisztein, glutamin, glutaminsav, glicin, prolin,
szerin, és a tirozin. Az aminosavaknak ez a csoportosítása azonban nem a
fontosságukat tükrözi, hiszen mind a húszra nagy szüksége van a
szervezetünknek.
Tovább olvasomAz állati eredetű táplálék, mint például a hús, hal, tojás, a
tejtermékek, az alapvető aminosavak leggazdagabb forrásai, míg a növényi
táplálékok gyakran nem tartalmazzák mindegyiket. Ez a hiányosság azonban
elkerülhető, ha változatos, többféle növényi eredetű ételt fogyasztunk. A
gabonafélék például lizinben szegények, míg a bab ezt nagy mennyiségben
tartalmazza. Régebben úgy hitték, hogy a fehérjék megfelelő mennyiségének
elérése érdekében az összes alapvető aminosavnak egyensúlyban kell állnia
egymással az egyes étkezéseknél (például gabonát és babot egyszerre kell enni).
Az újabb kutatások viszont igazolták, hogy ugyan fontos az aminosavak megfelelő
keverékének fogyasztása, de nem szükséges mindet ugyanannál az étkezésnél
bevinni.
A legtöbb ember bőven elég fehérjét, és így bőven elég aminosavat
fogyaszt. Azonban a diétázók, néhány szigorúan vegetáriánus testépítő, vagy
bárki, aki nem visz be elég kalóriát, hiányt szenvedhet aminosavakban. Ezekben
az esetekben a szervezet leépíti az izomszövetekben a fehérjéket, és a
fontosabb szervek ellátásához használja fel azokat, vagy egyszerűen csak nem
képződik nagyobb izomtömeg.
A táplálkozási szakértők azt ajánlják, hogy egy kiegyensúlyozott
étrendben a kalóriák 10-12 százaléka legyen fehérje (az aminosavak forrása), a
fehérjeszükségletet azonban befolyásolja az életkor, a súly, az egészségi
állapot és más tényezők is. Egy átlagos felnőtt testsúlyának minden kilójához
2-5 g fehérjére van szüksége. Az egészséges felnőttek ajánlott napi bevitele
45-65 gramm naponta.
Az orvosok külön szoktak egyes aminosavakat ajánlani speciális célokra, mint
például lizint a herpeszre, vagy fenilanalint a fájdalomra.